mia anderberg

Saker som jag älskar i mitt hem

Jag gillar att ha saker omkring mig som är personliga och som har en historia. Minnen.

Jag älskar att läsa. Och äntligen har vi fått så stort hus att vi kan ha ett bibliotek. Min man jobbar dessutom för Bokförlaget Max Ström så vi har verkligen mycket böcker. Och tidningar. Allt i en enda röra i mitt bibliotek.

Jag älskar Joyce Carol Oates och min Oatesfavorit är Blonde. Annars är ”Hundra år av ensamhet” av Gabriel Garcia Marquez min absoluta all time favorit. Och jag har en fabläs för indiska kvinnliga författare. Arundhati Roy och ”De små tingens gud”. Underbar!

Kikaren använder vi till att kolla på de stora fartygen som passerar ute på Öresund.

Vårt köksbord. Det här bordet går att göra långt långt så att hela släkten får plats. Stolarna, Lilla Åland, hade vi tänkt ha hela livet. På hyllan bakom foton av duktiga naturfotografen Claes Grundsten. Den högra får mig att minnas öknen i Egypten, Sinai. så vackert.

Mai har ritat denna teckning. Det föreställer hur det ser ut när vi lyfter med flygplanet.

Jag har letat så många år efter en fin jordglob. Denna hittade jag till slut på en loppis i Glemmingebro förra sommaren. Min familj älskar att titta på världen och kolla på alla platser dit vi vill åka eller där vänner finns.

Denna lampan köpte jag på en loppis för riktigt länge sedan. Tror att det var i Skabersjö. Den har följt mig genom alla lägenheter och sommarhus och nu är den här med oss. Tavlan är av okänd konstnär och jag har fått den av mina svärföräldrar, Björn och Birgitta. När jag och Fredrik träffades så bodde vi en sommar i hans föräldrars lägenhet. Då hängde denna över vår säng. Jag minns att jag kände mig så där vacker, sensuell och tillfreds i livet som kvinnan på bilden. Det berättade jag för mina svärföräldrar en gång och sen fick jag den när de flyttade. Gulligt.

Vi har betongväggar hemma och det är fasligt jobbigt att borra. Så därför har vi inte lyckats att få upp våra tavlor. Och de är ganska fina lutade mot väggen ändå. Längst fram till vänster en bild av Ingmar Bergmans hand och skugga som Fredrik fick efter jobbet med Max Ströms stora bok om Ingmar Bergman, fotograf Bengt Wanselius.  Bakom den en affisch från Moderna Muséets Paradiset av Niki de Saint Phalle. Nästa är en inbjudan till en Lovisa Burfitt visning för några år sedan som jag lämnade till inramning för att jag tyckte den var så fin. Sist en oljemålning av Bo Hylander. Intressant galen schizofren underbar konstnär.

Den här stolen var den första egna möbeln jag köpte. I Chile 1992. Sen har den följt mig överallt. Den var en av de enda sakerna jag tog med mig hem efter 4 år i Chile.

I köket har vi målat en vägg med tavelkritfärg och magnetfärg. Här sätter vi upp allt vi tycker är fint och viktigt att komma i håg. Barnbilder, teckningar, inbjudningar, bilder på vänner och barnen får rita och skriva.

Denna kakelplatta fick jag av min vän Jenny för många år sedan. Många hem har jag tänkt att jag skulle kakla in den i men till sist insåg jag att jag vi är en nomadfamilj och det är bättre att ha den lös så att den alltid kan följa mig. Men jag vet inte vad det står…. någon som vet?

Annonser

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: