mia anderberg

Foundation eller färgad dagcreme, vad är skillnaden?

Jag bad Carol förklara skillnaden för mig som sällan använder foundation eller färgad dagcreme men funderar en del på att använda det nu när avsaknaden av sol slutligen visar sig….

Så Carol, vad anser du vara skillnaden och vilka rekommenderar du?

Det här är en smaksak i första hand skulle jag vilja påstå, som har testat båda varianterna. En foundation är en underlagscreme som ska jämna ut hudtonen, ge lyster, trolla bort skavanker och lite annat. Det finns i olika täckningsgrader och i en mängd olika utformningar; för torr hy, för mogen hy, för fet hy osv. Det finns en del foundations som är så pass ”tunna” att det blir en hårfin linje mellan foundation och färgad dagcreme. En egenskap som en färgad dagcreme har är att de är återfuktande. Det betyder inte att du ska hoppa över din vanliga dagcreme, särskilt inte vid denna årstid.
En färgad dagcreme är en lättare variant av en foundation. Den ger en jämn hudton, återfunktar och framför allt är den lätt och ger nästan ingen täckning alls. Färgade dagcremer blir allt mer vanligt bland alla skönhetsmärken.

 

Jag brukar tänka så här: färgad dagcreme för en mer naturlig look till vardags och foundation till fest. I mitt fall, där jag har testat en hel del foundations genom åren, så är det de lite dyrare som håller måttet. Jag vill också påstå att allt sådant är individuellt och beroende på plånbok givetvis.

 

En viktig egenskap som jag anser är ett måste är att produkten ska innehålla solskyddsfaktor.

 

Exempel på mina favoriter, foundation:

Diorskin Nude Fluid foundation: ger lätt till medium täckning, huden får en fin lyster som håller hela dagen och känns väldigt lätt.

 

Estée Lauder Double Wear Foundation: Bra täckning och håller min blandy i schack dagarna långa. Går utmärkt att bättre på om man inte hinner mejka om sig.

 

Exempel på mina favoriter, färgad dagcremer:

Laura Mercier Tinted Moisturiser oil-free: Branschens mest älskade och omskrivna, med all rätt! Lätt att applicera och ger huden en jämn fin yta.

Aveda Tinted Moisturiser: En färgad dagcreme som är som en foundation men känns absolut inte som det.

Annonser

2 comments

 1. Kerstin

  Sorry, men jag blev inte klokare! Alla som är i branchen tror att alla vet vad som avses. Har fått följande tips om ögonmakeup: Först foundation, sedan mycket puder och sist makup. Vilken slags foundation? Vilken sorts puder – lös, fast, vit, färgad??? och vad menas med mycket? Blir det inte ett tjockt puderlager på ögonlocket då, så makeupen inte fastnar? Måste man gå kurs för att lära sig alla begrepp?

  • Hej Kerstin! Sorry, jag såg denna kommentar först nu! Har haft denna blogg avstängd ett tag och nu fungerar den som min hemsida. Du kan se min nya blog på http://lovelylife.se/mia-anderberg
   Nu till dina frågor. Jag tycker aldrig att man ska använda mycket av något i ansiktet, förutom en riktigt bra ansiktskräm. Det är vackrast, tycker jag, när man kan se levande hud under make upen inte bara en massa puder.Jag rekommenderar en liten klick ”primer” först på ögonen(en slags pre foundation, Dermalogica har en väldigt bra) sen skugga direkt eller ev.lite tunt, tunt med puder. Och sen ögonskugga. Prova dig fram.
   I resten av ansiktet tycker jag det är vackrast att bara sätta lite primer och foundation eller hellre färgad dagkräm, där det kanske behövs nu i vinter, vid näsvingarna, lite under ögat inne vid näsan och en liten touch på hakan brukar jag behöva. Och en touch rouge på den där lilla äppelkinden som dyker upp när man ler riktigt mycket. Bra ansiktsgympa att börja dagen med dessutom. Prova : )
   Det blir allra vackrast med en färgad ansiktskräm som känns lite genomskinlig. Men en inte allt för pudrig foundation kan också fungera.
   Hoppas att det blev lite klarare. Jag brukar tänka på att fråga om råd från dem som är sminkade så som jag själv önskar se ut. Inte expdediterna som har puderkaka i huvudet. Lycka till! /mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: